Uit onderzoeken van o.a. het NCI (National Cancer Institute) en WCRF (World Cancer Research Fund International) blijkt dat slechts 5% tot 10% van de kankers vanuit een erfelijk of familiare aanleg komen. Toch vreemd, in mijn beleving noemen vrij veel cliënten de familielijn als mogelijk oorzaak van hun ziekte. Tref ik dan met name deze kleine groep mensen in de praktijk of wordt er door artsen nauwelijks over gesproken? 90% van de kankergevallen blijkt namelijk vanuit ongezonde voeding, roken, overmatig alcohol, overgewicht (obesitas), te weinig beweging, chronische infecties, blootstelling aan chemicaliën, milieuvervuiling, zonlicht en straling te komen. En schrik niet, ongezonde voeding staat hierbij op nummer 1.
Betekent dit dat je kanker zelf veroorzaakt hebt? Ja en nee. Niet bewust in ieder geval. Kanker ontstaat niet door één ongezonde gewoonte. Waarom de één wel kanker krijgt en de ander niet, heeft ook zeker met je constitutie te maken. Wat krijg je mee van je ouders? Hoe sterk is je lichaam, je immuunsysteem? Hoe oud ben je? Heb je onderliggende aandoeningen (die je misschien niet eens weet)? Hoe is je hormoonbalans? Zelfs geboortegewicht zegt iets over het risico op kanker. Naast lichamelijke factoren, spelen ook omgevingsfactoren een rol. Ben je opgegroeid in een vervuilde omgeving? Hoe is de luchtkwaliteit van daar waar jij woont en werkt? Krijg je (onbewust) veel toxische stoffen binnen? Allemaal factoren die in combinatie met een ongezonde leefstijl en een ongezond voedingspatroon, een verhoogde kans op kanker kunnen geven.
TCM legt meer nadruk op voeding en leefstijl
De Chinese geneeskunde (TCM) gaat nog een stapje verder dan dat onze regulier westerse zorg onderzocht heeft en legt een grotere nadruk op voeding en leefstijl als risicofactor op kanker. Overmaat aan suiker, gefrituurd voedsel, vlees (met name rood vlees), sterk bewerkte voedingsmiddelen, kleurstoffen, smaakversterkers en conserveermiddelen (e-nummers) worden benoemd als belangrijke trigger voor kanker. Maar ook voedselallergieën en intoleranties, langdurige spanning of stress, emotioneel trauma, te weinig slaap, chronische vermoeidheid en een sedentaire levensstijl zijn van belang in de mogelijke ontwikkeling van deze (en vele andere chronische) ziekte.
Onverwerkt emotioneel trauma en chronische stress belangrijke triggers
Emotioneel trauma dat niet verwerkt wordt en langdurig emotionele stress worden binnen de TCM als enorm belangrijke factoren gezien bij kanker. Vastgezet trauma blokkeert net als chronische stress de vrije doorstroming van Qi. Niet alleen van de Lever, ook van de Long, het Hart, de Maag, de Milt en de Nier. Het gaat hier namelijk niet alleen om woede, ook zorgen maken, verdriet, angst, shock, schaamte, schuldgevoel en pessimisme kunnen Qi stagnatie geven. Als dit maar lang genoeg duurt leidt de Qi stagnatie tot Bloedstase, en kan het op den duur “massa” (ophoping) of Hitte veroorzaken, dat uitmondt tot toxische Hitte. In combinatie met deficiëntie kan Qi stagnatie Phlegm geven. Overwerken is één van de belangrijkste oorzaken van Qi deficiëntie m.n. Nier Qi en Yin deficiëntie. Heb je daar ook nog een onderliggende Zheng Qi deficiëntie bij, dan is dat de ideale situatie voor kankercellen om zich te kunnen manifesteren.
Kwaliteit Zheng Qi staat aan de basis
Zheng Qi is eigenlijk een verzamelnaam van alle soorten Qi die ons lichaam beschermen zoals de Wei Qi, de Ying Qi en Nier Jing. Hoe sterker je Zheng Qi, hoe sterker je weerstand. Om je Zheng Qi te ondersteunen of te versterken kun je acupunctuur inzetten (denk aan SP 6 en ST 36), kruiden innemen (denk aan o.a. Astragalus membranaceus, ook bekend als Vlezige hokjespeul of Huáng qí), maar ook een gezonde leefstijl aanhouden door gezond te eten, voldoende te slapen en een goede balans te vinden tussen werk en vrije tijd. Afhankelijk van de kennis van de acupuncturist, zullen al deze aspecten dan ook onderdeel uitmaken van het behandelingstraject.
Wil je hier meer over weten? Volg mij op social of meld je aan voor één van mijn bijscholingen.